Kalburabastı Tarifi
Evdekilerin ve misafirlerinizin beğenerek yiyecekleri hafif
ve lezzetli bir tatlı olan kalburabastı tarifi sunduk. Kalburabastı yaparken
özellikle dikkat etmemiz gereken şerbetin soğuk, tatlının sıcak olmasıdır.
Lütfen unutmayın.
Malzemeler:
·
Yarım paket teremyağ veya margarin (veya 125 gr tereyağı)
·
1 Çay bardağı sıvıyağ
·
Yarım çay bardağı yoğurt
·
1 Yumurta
·
1 Çay bardağı irmik
·
1 Paket vanilya
·
1 Paket kabartma tozu
·
1 Tatlı kaşığı sirke
·
Bir kase ceviz (iri parçalı)
·
Alabildiği kadar un (yaklaşık 2 su bardağı)
Şerbeti İçin:
·
3-3,5 su bardağı su
·
3 su bardağı toz şeker
·
Yarım limon suyu
Üzeri İçin:
·
Yeşil toz fıstık
Şerbetin Hazırlanışı:
Tencereye 3 - 3,5 su bardağı suyu
ve şekeri koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynayıncaya kadar ara ara
karıştırmayı ihmal etmeyin. Kaynayınca ocağın altını kısıp kaynatmaya devam
edin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika kadar sonra limon suyunu ilave edin ve 5
dakika kadar daha kaynatıp ocaktan aldığınız şerbeti soğumaya bırakın.
Hamurun Hazırlanışı:
Derin ve geniş bir kaba teremyağ/tereyağı
(veya margarin), sıvıyağ, yumurta ve yoğurt koyup kısa bir süre karıştırdıktan
sonra irmik, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip bir-iki kez daha karıştırın.
1 su bardağı unu yoğurma kabındaki karışıma ilave ederek yoğurmaya başlayın ve
azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edene
kadar yoğurmaya devam edin. Hazır olan hamuru 15 dakika dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz
kalburabastı hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bir kevgir veya
rende üzerinde bastırarak yuvarlak şekilde, avuç içi kadar açın. İçine ceviz
parçaları koyun ve bir ucundankarşı uca doğru ceviz parçalarını saracak şekilde
yuvarlayın ve hafif hafif bastırarak şekillendirin. Kevgiri veya rendeyi sallayarak
çıkardığınız kalburabastıları birleşme yerleri altta kalacak şekilde yağlı kağıt
serdiğiniz tepsinize dizin. Tepsinizi önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına
verip, üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Sıcak kalburabastılar üzerine soğuyan
şerbeti kepçe ile yavaş yavaş dökün. 1 Saat bekledikten sonra şerbeti çekmiş
olan kalburabastı artık servise hazır.Üzerlerine toz fıstık dökerek servis
edebilirsiniz. Afiyet olsun
0 yorum: