Kruvasan Tarifi
Pastane
ve unlu mamül dükkanlarından aldığınız gevrek ve lezzetli kruvasanları evde
kolaylıkla yapabilirsiniz işte tarifimiz…
Malzemeler:
- Yarım Kg. un
- Bir yemek kaşığı kuru maya (veya yarım paket yaş maya)
- 2 Yemek kaşığı toz şeker
- 2 Çay kaşığı tuz
- Bir su bardağı ılık süt
- Çeyrek paket margarin (Hamur aralarını yağlamak için ayrıca 100 gr. tereyağı)
- Bir yumurta sarısı üste sürülmek üzere…
Hazırlanışı:
Derin ve geniş bir yoğurma kabına
un, tuz, şeker, süt, biraz ılık suyla ıslatıp erittiğimiz mayamızı (kuru
maya kullanılacak ise ılık suda bir tatlı kaşığı şeker ve mayayı eritip kabarıncaya
kadar bekledikten sonra)ve çeyrak paket margarini ekleyip tüm malzemeleri
karıştırın. İyice yoğurarak elde ettiğiniz elastik kıvamlı hamurun üzerini bir
bezle örterek 40 dakika kadar dinlendirin. Kabaran kruvasan hamurunu biraz un
serptiğiniz tezgaha alıp yaklaşık 25x30 ebatlarında dikdörtgen olarak açın. 3
parçaya ayırdığınız 100 gr. tereyağının 1 parçasını açtığınız hamurun üçte biri
üzerine yayın. Yağlamadığınız kısım yağlı kısma gelecek şekilde bir kez ve boşta
kalan yağlanmış üçüncü kısım yine yağlanmamış kısmın üzerine gelecek şekilde
bir kez daha katlayıp 15 dakika buzdolabında dinlendirin. Bu işlemi kalan
tereyağları ile iki kez daha yapıp son olarak yarım saat buzdolabında
dinlendirdiğiniz hamuru ikiye bölüp her bir parçayı yaklaşım yarım santim
kalınlığında dikdörtgen şekilde açın.Açtığınız hamuru dilediğiniz büyüklükte
üçgenler halinde kesip geniş kenarından başlayarak sarın. Arzu edilirse içine
kaşar peyniri, önceden hazırlanmış kıymalı iç, patates, reçel vs. konularak ta
sarılabilir. Sarılıp şekillendirilmiş hamurlar yağlanmış fırın tepsisine alın,
üzerlerine yumurta sarısı sürüp 30 dakika dinlendirildikten sonra 180 derecelik
fırında 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun…
0 yorum: