Haşhaşlı Çörek Tarifi
Fırınlardan satın aldığımız haşhaşlı çöreğin pratik bir
tarifini sunduk.
Malzemeler:
- 1 su bardağı dövülmüş haşhaş,
- 1 su bardağı zeytinyağı,
- 1 su bardağı ceviz içi,
Hamuru için:
·
2 su bardağı süt,
·
2 su bardağı ılık su,
·
10gr yaş maya,
·
1 yemek kaşığı toz şeker,
·
1,5 çay kaşığı tuz,
·
Aldığı kadar un ve üzerine sürmek için
·
1 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta.
Yapılışı:
Öncelikle derin bir kabın içine
süt, su, toz şeker, tuz ve yaş mayayı koyup karıştırın. İçine yaklaşık 6-7 su
bardağı unu eleyin. Burada unu elemekteki amaç haşhaşlı çöreğin kabarmasını
sağlamaktır. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Daha sonra haşhaşlı
çöreğin hamurunu orta boy bir tepsi büyüklüğünde açın ve üzerine zeytinyağı
sürün. Ayrı bir kapta haşhaş ile ceviz içini karıştırıp zeytinyağı ile
yağladığımız haşhaşlı çöreğin üzerine sürün. Daha sonra hamuru ortadan ikiye
bölün ve iki parçayı da rulo şeklinde sarın.(İsteğe göre hamur 4 parçaya
bölünüp daha küçük rulolar yapılabilir.) Ruloları 2 parmak kalınlığında kesip
yağlanmış fırın tepsisine dik olarak dizin. Üzerine son olarak 1 adet yumurta
ile 1 yemek kaşığı yoğurdu çırpıp sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 180
derece fırında 40-45 dakika pişirin. Afiyet olsun.
0 yorum: