Papara tarifi

Bayat ekmekleri nasıl değerlendiririm diye merak edenlere papara (ekmek aşı) tarifi sunduk.Papara yemeği Rumeli göçmenlerinden gelmiştir. Yokluk zamanlarında kuru ekmekleri ıslatıp yerlermiş. Papara yemeği günümüze kadar değişerek aşağıda yazdığım tarif gibi yapılmaya başlanmış. Papara yemeğine ekmek aşı veya ekmek mantısı da denilmektedir.


Malzemeler(8 kişilik): 
  • 2 adet ekmek, 
  • ½ kg kıyma, 
  • 2 adet yeşilbiber, 
  • 1kg yoğurt, 
  • 1,5 çay bardağı et suyu veya su, 
  • 1 çorba kaşığı biber salçası, 
  • 5 çorba kaşığı sıvı yağ, 
  • 1 adet küçük boy soğan, 
  • 3-4 diş sarımsak, 
  • İnce kıyılmış maydanoz, pul biber, karabiber ve tuz.

Yapılışı: Öncelikle 2 kaşık sıvı yağ ile kıymayı kavurun. İçine ince doğranmış yeşilbiber ve soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Diğer taraftan ekmekleri küp, küp doğrayın ve 3 yemek kaşığı yağ ile geniş bir tavada hafifçe kızartın. Kavrulan kıymanın içine 1 yemek kaşığı salça, tuz ve baharatlarını ilave edip son olarak et suyunu ekleyip kaynatın. Kızartılmış ekmekleri servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Yoğurdun üzerine de kıymalı harcı dökün ve maydanozla süsleyip servis edin. Afiyet olsun.   

0 yorum: